Jázmin rizs
A basmati rizshez hasonlóan a jázminrizs is nagyszerű alternatívája a "közönséges" hosszú szemű rizsnek. Mindkét fajtát elsősorban a közel-keleti konyhában és Indiában használják. A jázminrizs egy Thaiföldről származó, finom aromájú, hosszú szemű rizsfajta. Főzés közben gyönyörű fénye van, ellentétben a basmati rizzsel, amely inkább ragacsos. Nagyon fontos és szükséges, hogy főzés előtt alaposan megmossuk. A legjobb módja a rizs gőzölése, vagy az úgynevezett abszorpciós módszer, ahol pontosan ki kell mérni a víz mennyiségét a rizs arányához, ami mind felszívódik. A jázminrizs felhasználási lehetőségei széles skálán mozognak, és mindenképpen megéri egy kicsit kreatívnak lenni. Kipróbálhatja curryk köreteként, tálalhatja wokban párolt zöldségekhez, vagy kísérletezzen és próbálja ki a különleges narancsos rizspudingot!